Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/a/7/a/olakarlsson.eu/httpd.www/wp-content/themes/modularity/functions/admin-setup.php on line 10 Warning: Use of undefined constant gppthemes - assumed 'gppthemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/a/7/a/olakarlsson.eu/httpd.www/wp-content/themes/modularity/functions/admin-setup.php on line 43

Suzhou, Kina 29/6-2013

Gondolier - Suzhou

Gondolier – Suzhou

Jag läser att Suhzou ska vara ett österns Venedig som ligger ca en timmes färd från Shanghai i provinsen Jiangsu. Suzhou rymmer bland annat kanaler och 9 klassiska kinesiska trädgårdar som 1997 förklarades som Världsarv av UNESCO. Staden grundades 514 f.Kr. och har ca 10.5miljoner invånare och är sedan Songdynastin (960-1279) ett viktigt centrum för Kinas sidenindustri.

Jag bestämmer mig för att åka dit över dagen tillsammans med fyra spanjorer och två fransmän (jag är inte Bellman). Efter stort strul och ett par timmars förvirrat letande på Shanghai South train station efter en biljettlucka där vi kan göra oss förstådda lyckas vi köpa tågbiljetter. Döm om min förvåning när andraklassbiljetten (ToR 80 SEK) inte är till ett skrutt-tåg med rökiga kupéer och öppna fönster utan ett hypermodernt snabbtåg (Bullet train) som på vägen hem visar 301 km/timmen på en display i kupén. Snabbtågssträckan Nanjing-Shanghai invigdes 2012 och fler av sträckor är på väg runt om i Kina. Jag säger bara SJ släng dig i väggen!

Suzhou är ingen liten stad – hela Sveriges befolkning i en stad igen … Det är tempo på stationen och vi sticker ut i mängden och blir överfallna av försäljare av allehanda ting. Vi får fysiskt avvisa en del och tar oss ut från stationen utan någon riktig plan men vi hittar omgående en trevlig kines vid namn Qui Cheng (tror jag) – eller rättare sagt han hittar oss och för 40 SEK/person kör han hela dagen runt oss till olika platser i staden. Vi åker en båttur på kanalerna och får se livet utmed kanalerna. Lunch käkar vi på gatan i en liten familjerestaurang. På grund av språkförbistringar beställer vi tre gånger för mycket mat (20 SEK/person) och när vi åker sätter sig familjen och folk från närliggande affärer och äter upp det vi lämnade. Mycket och supergott men lite udda känsla av att ha publik när man äter.

Vi hinner också titta på två av de nio trädgårdarna (AAAA klass enligt kinas nationella ranking). Givetvis storslaget, vackert och samtidigt smakfullt. Dock är dessa gamla tempel och trädgårdar omringade av modern bebyggelse som består av oändliga hyreskaserner i gråbrunt med kläder på tork på balkongerna. Men det är så det är i Kina – sida vid sida drar de fram som en gång Ebba Grön sjöng.

Solen gassar och vi avslutar turen på något som kan liknas vid en turistfälla – vi blir körda till en silkesfabrik. Det har hänt mig tidigare både i Japan och i Thailand. Upplägget har varit exakt samma på alla ställena men till min stora förvåning tycker de jag reser med att det är toppen och handlar en hel del. Slutet gott och alla nöjda.

 

Shanghai - Train station

Shanghai – Train station

 

Bullet Train

Bullet Train

 

Contrasts - Suzhou

Contrasts – Suzhou

 

Peacock - Suzhou

Peacock – Suzhou

 

Gondola and bridge - Suzhou

Gondola and bridge – Suzhou

 

Garden paths pattern - Suzhou

Garden paths pattern – Suzhou

 

Worship - Suzhou

Worship – Suzhou

 

Waterfall and rock - Suzhou

Waterfall and rock – Suzhou

 

Garden paths in Suzhou

Garden paths in Suzhou

 

Garden with pagod in Suzhou

Garden with pagod in Suzhou

 

Canal boat in Suzhou

Canal boat in Suzhou

 

Tempel roofs in Suzhou

Tempel roofs in Suzhou

 

Lunch in Suzhou

Lunch in Suzhou

 

The streets of Suzhou

The streets of Suzhou

 

Life by the Suzhou Canals

Life by the Suzhou Canals

 

Life by the Suzhou Canals

Life by the Suzhou Canals

 

Suzhou Canals

Suzhou Canals

 

Suzhou Canals

Suzhou Canals

Silk factory - Suzhou

Silk factory – Suzhou

301 km/h - Bullet train - China

301 km/h – Bullet train – China

 

Leave a Reply