Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/a/7/a/olakarlsson.eu/httpd.www/wp-content/themes/modularity/functions/admin-setup.php on line 10 Warning: Use of undefined constant gppthemes - assumed 'gppthemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/a/7/a/olakarlsson.eu/httpd.www/wp-content/themes/modularity/functions/admin-setup.php on line 43

Skogsnäs 13-15/5-2011

Så var det dags att åka till skogstorpet Skogsnäs för första gången i år. Nästan på pricken samma datum som förra året. Samma arter på plats och säkert en och annan individ som kände igen mig. Vädret pendlade mellan åskskurar och solsken, vilket också var typiskt för säsongen här i skogen mellan Växjö och Lammhult. Jag åkte upp med målsättningen att få bra bilder på Storlom men de hade inte anlänt ännu eller valt att vara någon annanstans i år. Morgnarna var kalla och dimmiga. Det behövdes ett par timmar av sol för att sångarna skulle komma igång. Nere vid sjön var det dåligt morgonljus och det blev inte mycket fotat vid soluppgång. Torkan varit svår och det var lågt vatten i sjön. En Kanadagås hade valt att lägga sig på ägg på en landtunga som normalt brukar vara avskuren med ca 10 meter vatten. Här fanns också Skogssnäppa som inte ville vara med på bild i år heller. Sädesärlor i parti och minut och Fiskmåsen häckade på samma sten ute i sjön som förra året.

I år testade jag 3Dcamodräkten och satte mig för att invänta sångare som sjöng och härjade på kalhygget en bit upp i skogen. Det fungerade bra och jag fick fina bilder på Lövsångare som till och med satte sig någon halvmeter från mig och spelade, vilket var långt innanför närgränsen för 500 mm objektivet. Det var bara att sitta och njuta.

Från andra sidan sjön såg jag på lördagen att en Spillkråka uppehöll sig en lång stund i en frötall. Under söndagen gick jag dit och satte mig för att vänta fram den. Efter ett par timmars fruktlöst väntande kom det ett svart vitt par med svart vita hästar och gick förbi på ett par meters håll utan att se mig. Märklig känsla. Strax därefter började det regna och jag gav upp Spillkråkan för att istället avsluta med att panorera Fiskmåsen i solblandat åskregn mot träden i sjön. Svårt att få skarpt men ett par bilder med rätt kombination av rörelse, regnstänk och skärpa blev jag nöjd med. Barnen metade Abborre och lyckades på dag två att få upp ett par stycken som vi åt till lunch. Smaskens. Sedan var det bara att packa ihop våta kläder och ge sig av hemåt mot Skåne.

Leave a Reply