Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/a/7/a/olakarlsson.eu/httpd.www/wp-content/themes/modularity/functions/admin-setup.php on line 10 Warning: Use of undefined constant gppthemes - assumed 'gppthemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/a/7/a/olakarlsson.eu/httpd.www/wp-content/themes/modularity/functions/admin-setup.php on line 43

Måkläppen 14/1-2012

I lördags var det dags för fotoutflykt med Biofoto till Måkläppen som är ett naturreservat som sticker ut från Falsterbonäset ungefär så långt söderut man kan komma i Sverige. Måkläppen är ett viktigt område för knubb- och gråsäl, vilket var huvudmålet för utflykten eftersom det är totalt tillträdesförbud från första februari till sista oktober var det inte många dagar kvar i vår att försöka att komma ut. Själva Måkläppen har skapats genom att sandrevlar har byggts upp ovanpå en moränkärna och utseendet ändras hela tiden då sand byggs på och tas bort av havsströmmar, vind, stormvågor och högvatten.

Det var en riktigt klar och fin morgon. Solen gick upp under bilresan dit och väl framme blåste det oroväckande hårt. Det visade sig vara extremt högvatten med ca en meter över normalvattenståndet och till det kan man lägga en våghöjd på 30-40 cm. Vi provade att komma ut på ett par olika ställen men vattnet stod för högt och vi gick förbi fyren och ut på näset. Väl framme visade det sig att i princip hela Måkläppen låg under vatten denna blåsiga dag. En och annan säl kunde man se ute till havs när de stack upp sina huvuden men det blev inte mycket. Jag tog några bilder på badhytterna helt avskilda från land – inte en dag för golf på Flommens golfbana i alla fall. Det är bara att försöka att komma upp på Måkläppen en annan gång.

 

 

 

 

Leave a Reply