Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/a/7/a/olakarlsson.eu/httpd.www/wp-content/themes/modularity/functions/admin-setup.php on line 10 Warning: Use of undefined constant gppthemes - assumed 'gppthemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/a/7/a/olakarlsson.eu/httpd.www/wp-content/themes/modularity/functions/admin-setup.php on line 43

Shanghai Kontraster 27/6-2013

Rea även i Kina...

Rea även i Kina…

Kina är en av våra äldsta kulturer och det är lätt att få intrycket av att det fortfarande är ett primitivt land med en massa risfält och blåklädda bönder i runda bambuhattar. Efter nästan en vecka i Kina så är bilden en helt annan.   Nytt och gammalt blandas fram och åter.

Yu Garden

Yu Garden

Idag besökte vi på Yu Garden som anlades under Mingdynastin 1559 – en storslagen kinesisk trädgård med rofyllda rum och sirliga vattenströmmar. Givetvis med traditionella hus med olika trick för att hålla andarna borta.

Yu Garden

Yu Garden

Yu Garden

Yu Garden

Efter kvällens föredrag testade jag nattlivet. Första nattklubbsbesöket var på mycket högljudda Banana bar (485 Guoding Rd, Yangpu, Shanghai). Västerländsk musik i plus 100 decibel. Basen så kraftig att hjärtat bultar och byxorna fladdrar. Högt tempo och bara coola kineser. Ett märkligt fenomen är en massa unga män som ensamma står på dansgolvet och surfar/spelar på mobiltelefoner. Bortsett från detta en klubb som lika gärna kunde ha legat i London eller Hamburg.

Banana bar

Banana bar

Banana bar - Dancing with phone

Banana bar – Dancing with phone

Efter två timmar med ringande öron drar jag vidare till Helens bar (49 Wuchuan Rd, Yangpu, Shanghai). En cool bar med folk från hela världen. Väggarna är fullklottrade med meddelanden på alla möjliga språk. Jag träffar kineser, fransmän, tyskar, spanjorer, britter, amerikaner, kanadensare, venzulianer och faktiskt en svensk. Stämningen är hög och ölen kostar 10 RMB (~10 SEK) för 5.6 dl. Folk dansar och sitter och snackar om vartannat. Det är inget lyxigt ställe men helt fantastiskt om man vill uppleva en modern smältdegel.

Helens bar

Helens bar

Helens bar

Helens bar

Halv tre bestämmer jag mig för att gå hem genom natten i Shanghai. Passerar de sista matstånden som fortfarande är öppna och på en liten gata går jag förbi en bar med Chegevaras bild i ljusskylt utanför. Ser kul ut och försöker gå in men de stängde vid tre och höll på att städa ut de sista kinesiska gästerna. Hemma vi halv fyra – tid för tre timmars sömn innan det är dags för nya tag.

Helens bar

Helens bar

Kontrasterna är stora men så är också möjligheterna!

Chegevara bar

Chegevara bar

Leave a Reply