Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/a/7/a/olakarlsson.eu/httpd.www/wp-content/themes/modularity/functions/admin-setup.php on line 10 Warning: Use of undefined constant gppthemes - assumed 'gppthemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/a/7/a/olakarlsson.eu/httpd.www/wp-content/themes/modularity/functions/admin-setup.php on line 43

Havsörn 2/2-2013

En strålande fin vinterdag vid Kalmarsund på smålandssidan söder om Kalmar. Solen sken och det var helt vindstilla. Isen låg spegelblank ut på Kalmarsund och det var inte mycket aktivitet. Ett par minusgrader och lågt stående sol från en klarblå himmel.

Jag var på jakt efter Skäggmes. Jag hörde dem på avstånd i vassen men ljudet från dem var avlägset och trots att jag satte upp tältgömsle och väntade i nästan en timme så kom de inte fram där de brukar vara synliga. Det var bara att packa ihop men på väg till bilen flög en havsörn över på hög höjd bort utmed kusten. Jag bestämde mig för att testa att åka till mitt Havsörnsställe för att se om de var tillbaka. Jag var nere och tittade sista december förra året men kunde inte se dem då men jag chansade och det visade sig vara ett lysande drag.

Havsorn med bobestyr

Havsörn med bobestyr

Väl framme satte jag upp gömslet ett par hundra meter från deras tillhåll. Solen var på väg att gå ned och det började bli kyligt. Då landar plötsligt en örn och börjar stöka i boet. Efter ytterligare ett tag hör jag ljudet av ytterligare en örn strax bakom mig och då lyfter den första örnen och flyger ut för att möta upp. Efter att ha flugit en bit från boet upptäcker den första örnen gömslet och gör ett par överflygningar på nära håll och sedan cirklar båda fåglarna över mig ett tag och så ger de sig av. Solen går ned och för att inte störa nattvilan för örnarna viker jag ihop det av rimfrost täckta gömslet och börjar gå mot vägen men istället för att köra hem bestämmer jag mig för att ta en runda i skogen. Efter en halvtimme är jag tillbaka med utsikt över örnboet men jag går aldrig ut ur skogen utan håller mig inne bland träden och tittar. Då ser jag en örn i trädet och så landar den andra. Solen är sedan länge nedan men det blå ljuset dröjer sig kvar. Det är bedårande vackert och de två örnarna är mäktiga i sitt träd. Lyckligt ovetande om min närvaro.

Havsörn (Haliaeetus albicilla)

Havsörn (Haliaeetus albicilla)

Natthärbärge Havsörn (Haliaeetus albicilla)

Natthärbärge Havsörn (Haliaeetus albicilla)

Leave a Reply