Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/a/7/a/olakarlsson.eu/httpd.www/wp-content/themes/modularity/functions/admin-setup.php on line 10 Warning: Use of undefined constant gppthemes - assumed 'gppthemes' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/a/7/a/olakarlsson.eu/httpd.www/wp-content/themes/modularity/functions/admin-setup.php on line 43

Havsörn 9/2-2013

Havsörn (Haliaeetus albicilla) i gryningen

Havsörn i gryningen

Korplek

Korplek

Upp vid fem och iväg till havsörnsstället i Gysinge. Hasse var som vanligt på hugget och det skulle bli spännande med ett nytt sälle. En kall och blåsig morgon. Väderprognosen säger rikligt med snö men med chans till uppklarnade väder framåt dagen. SMHI har satt en klass 1 varning. Vi kör i mörkret och letar efter rådjur i vägkanten. Det är gott om dem i skogarana. Vi klarar oss utan några problem även om vägen är igensnöad på ett par ställen – Hasse löser det galant. Väl framme så gick vi ut på myren i anslutning till Dalälven. Det brukar läggas ut mat till örnar även här men när vi kommer fram så är det dåligt med mat och vi småspringer tillbaka till skogsvägen för att se om det finns mat. Det gör det inte utan vi får vända och springer tillbaka i skenet av pannlampor. Jag har hög puls och är alldeles för varmt klädd för att springa så har långt i den här takten men om det bli ljust så ser fåglarna oss och kommer inte att komma fram. Tillbaka vid gömslet skottar vi fram det vi kan hitta i matväg på myren och sätter oss i gömslet och försöker att få det varmt.

Korpar i snön

Korpar i snön

Korpfight

Korpfight

 

Havsörnar i väntan på att "hitta på något"

Havsörnar i väntan på att ”hitta på något”

På andra sidan myren – ett par hundra meter bort landar strax ett par havsörnar. Siluetterna tecknas mot gryningshimmeln. Det bådar gott men så börjar det snöa ymnigt. Vinden tilltar och bristen på mat i kombination med vädret är inte positivt. Det landar en kungsörn en bit bort och sedan ett par korpar. Innan korparna landar kommer det med stor sannolikhet inte komma någon örn men när korparna landar kan man räkna med att snart kan det komma örn. Och mycket riktigt – i bakkant på myren landar inte mindre än sju örnar. Varav en är en kungsörn. Han är tuffast och en kort fight resulterar i att kungsörnen kör bort en havsörn. Trots mindre i storlek så är uppenbart kungsörnen en vinnare. Därav namnet! Jag fotar korpar och hoppas innerligt att det ska komma lite havsörn men det är dåligt ljus och de örnar jag ser sitter i träden på andra sidan – i bakkant på myren.

Kungsörn i fight med Havsörn

Kungsörn fightar Havsörn

Havsörn tar till flykten

Havsörn tar till flykten

En havsörn vågar sig fram inom bra fotoavstånd och jag får en del bilder men det är kallt, blåsigt med grått snöglob och allmänt ogästvänligt. Vi bestämmer oss för att åka och leta efter Utter efter lunch. Ett djur jag aldrig sett. De finns i Dalälven och när älven fryser till blir de hänvisade till forsar med öppet vatten. Efter ett par timmars spanande i de forsarna runt Gysinge ger vi upp – vi har inte sett så mycket som svansen på en utter. Vi åker hem och sorterar bilder och laddar batterierna. Det är tröttsamt att sitta still på helspänn dag ut och dag in. Kylan och väntan efter tre dagar känns i kroppen. Imorgon blir det nya tag.

Triangel i Korp

Triangel i Korp

Leave a Reply